Repasované autodiely priamo od zdroja
search
Chcete poradiť?
basket 0

0 €

V košíku nemáte žiadny tovar

VW Crafter a MAN TGE: Turba, čerpadla a vstřiky - klíčové součásti a potenciální problémy

calendar29.09.2023

timer7 min

userTomáš

VW Crafter a MAN TGE sú dva veľmi obľúbené modely úžitkových vozidiel, ktoré vyrába skupina Volkswagen. Tieto vozidlá sa často používajú na rôzne pracovné účely, preto je dôležité poznať ich výhody, špecifikácie a možné poruchy, ktoré sa môžu vyskytnúť.

Výroba a výhody vozidiel VW Crafter a MAN TGE

VW Crafter aj Man TGE navrhla a vyrába spoločnosť Volkswagen Group. Pri výrobe týchto vozidiel sa kladie dôraz na kvalitu, spoľahlivosť a bezpečnosť. Vozidlá sú prísne testované a kontrolované, aby spĺňali najvyššie štandardy a očakávania zákazníkov.

Medzi najčastejšie výhody používania vozidiel VW Crafter a MAN TGE patria:

Rôzne varianty a prispôsobivosť: obe vozidlá ponúkajú mnoho rôznych variantov, ako sú dodávky, časti dodávok, minibusy a ďalšie. To umožňuje prispôsobiť vozidlo špecifickým potrebám používateľa a rôznym odvetviam.

Priestor a nosnosť: VW Crafter a MAN TGE sú navrhnuté tak, aby maximálne využili priestor a poskytli dostatočnú nosnosť. Majú veľký nákladový priestor, ktorý umožňuje prepravu všetkého potrebného vybavenia a tovaru.
Spoľahlivý motor: Motory vozidla poskytujú dostatočný výkon pri nízkej spotrebe paliva.
Vysokokvalitný interiér: interiér vozidiel ponúka pohodlné prostredie pre vodiča a ostatných cestujúcich. Ergonomický dizajn prístrojovej dosky a pohodlné sedadlá prispievajú k zlepšeniu pracovného prostredia a komfortu počas dlhých ciest.
Moderné bezpečnostné prvky: VW Crafter a MAN TGE sú vybavené modernými bezpečnostnými prvkami a asistenčnými systémami. Patrí sem napríklad systém proti vybočeniu, adaptívny tempomat, parkovací asistent a mnohé ďalšie funkcie, ktoré poskytujú vyššiu úroveň bezpečnosti a znižujú riziko nehôd.

Výkon a spotreba vozidiel VW Crafter a MAN TGE

VW Crafter a MAN TGE sú k dispozícii so širokou škálou motorov s rôznym výkonom. Od základných verzií až po vysokovýkonné varianty. Najbežnejšie dieselové motory majú výkon od približne 102 k (75 kW) do 177 k (130 kW). V ponuke sú však aj výkonnejšie motory, ktoré môžu ponúknuť až približne 198 k (146 kW). 


Spotreba paliva sa líši v závislosti od zvoleného motora a ďalších premenných, ako je zaťaženie vozidla, štýl jazdy a podmienky. Vo všeobecnosti dieselové motory umožňujú obom modelom dosiahnuť relatívne nízku spotrebu paliva.

Pri menších dieselových motoroch sa spotreba pohybuje okolo 6-8 litrov na 100 kilometrov. Pri výkonnejších motoroch sa spotreba môže pohybovať v rozmedzí 7-10 litrov na 100 kilometrov. Je však nevyhnutné poznamenať, že tieto údaje sú len orientačné a skutočná spotreba sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych jazdných podmienok.

Výrobcovia sa tiež snažia znížiť spotrebu paliva zavádzaním rôznych technológií a systémov, ako sú štart-stop, rekuperácia brzdnej energie a aerodynamická optimalizácia, aby dosiahli čo najlepšiu palivovú účinnosť.

Najčastejšie problémy a poruchy vozidiel VW Crafter a MAN TGE

Starostlivá príprava a dôkladná kontrola vozidla predchádza potenciálnym problémom a zabezpečuje dlhodobú spoľahlivosť a spokojnosť zákazníka. Najčastejšie poruchy vozidiel VW Crafter a MAN TGE sa vyskytujú v rôznych oblastiach, ktoré by sa mali počas údržby a servisu dôkladne skontrolovať.


Problémy s turbom: Turbodúchadlá sú nevyhnutné pre efektívny výkon motora, ale môže dôjsť k úniku oleja, poškodeniu rotorov alebo zlyhaniu regulácie turbodúchadla. To môže mať za následok stratu výkonu alebo zvýšenú spotrebu oleja. Príčinou porúch vo vozidlách VW Crafter a MAN TGE môžu byť:

  1. Opotrebenie: Turbína sa skladá z rotujúcej turbíny a vstrekovacieho kompresora, ktorý dodáva do motora dodatočný vzduch. Pravidelná údržba a včasná výmena oleja a filtrov sú dôležité, aby sa zabránilo opotrebovaniu turbodúchadla.
  2. Pretlak: Nadmerný tlak spôsobený napríklad nesprávnym ovládaním obtokového ventilu môže spôsobiť nadmerné zaťaženie turbodúchadla a viesť k jeho poruche.
  3. Poškodenie lopatiek: Nečistoty alebo prachové častice v nasávanom vzduchu sa môžu usadzovať na lopatkách turbodúchadla, čo môže spôsobiť ich poškodenie a obmedziť účinnosť motora.


VW Crafter Box 2.0 TDI Turbo GARRETT 003002004574R 


MAN TGE Box 2.0 TDI Turbo GARRETT 003002004427R


Poruchy palivového čerpadla: Pri vozidlách VW Crafter a MAN TGE sa môžu vyskytnúť problémy s palivovým čerpadlom, ktoré napája motor. Je možné, že čerpadlo prestane správne fungovať alebo dôjde k úniku paliva, čo môže spôsobiť problémy so štartovaním alebo chodom motora. Vysokotlakové čerpadlá sú dôležitou súčasťou palivového a chladiaceho systému vozidla. Medzi najčastejšie poruchy čerpadiel patria nasledujúce:

  1. Porucha elektronických čerpadiel: Moderné automobily často používajú elektronicky riadené čerpadlá, ktoré sú náchylné na poruchy elektronických komponentov. Porucha čerpadla môže spôsobiť nedostatočný prietok paliva alebo chladiacej kvapaliny.
  2. Únik paliva: Netesnosť môže spôsobiť únik paliva z čerpacieho systému. To môže spôsobiť problémy so stabilnou prevádzkou motora alebo ťažkosti pri štartovaní.


VW Crafter 30-50 VAN 2.5 TDI Vysokotlakové čerpadlo BOSCH 0986437348 


MAN TGE Bus 6.180 Vysokotlakové čerpadlo DELPHI 28472762 


Problémy so vstrekovačmi paliva: vstrekovače paliva sú zodpovedné za správne vstrekovanie paliva do motora - sú teda kľúčovou súčasťou motora. Samozrejme, môžu vykazovať aj rôzne poruchy. Môže napríklad dochádzať k úniku paliva, nadmernému opotrebovaniu vstrekovacích trysiek a nesprávnemu rozprášeniu paliva. To môže mať za následok nesprávne zapaľovanie motora, stratu výkonu alebo zvýšenú spotrebu paliva. Ak zlyhajú, môže to mať negatívny vplyv na výkon vozidla a spotrebu paliva. Medzi najčastejšie poruchy vozidiel VW Crafter a MAN TGE patria:

  1. Upchatie vstrekovača: nečistoty v palive môžu zablokovať otvory vstrekovača a spôsobiť neúčinné dávkovanie paliva. Pravidelná údržba a používanie kvalitného paliva môžu znížiť riziko tohto problému.
  2. Poruchy elektromagnetického ventilu: Vstrekovače sú vybavené elektromagnetickým ventilom, ktorý ovláda otváranie a zatváranie trysky. Porucha tohto ventilu môže mať za následok nedostatočné alebo nadmerné množstvo paliva dodávaného do motora.


VW Crafter Minibus Vstrek BOSCH 002003001400R


MAN TGE Chassis Vstrek DELPHI 002003001399R


Problémy s elektronikou: Moderné úžitkové vozidlá sú vybavené zložitými elektronickými systémami, ktoré môžu mať rôzne poruchy. Môže ísť o problémy s riadiacou jednotkou motora, snímačmi, elektrickými spojmi alebo inými komponentmi, ktoré môžu ovplyvniť celkový výkon vozidla.


Je dôležité si uvedomiť, že tieto problémy sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek vozidle, či už ide o VW Crafter, MAN TGE alebo akýkoľvek iný typ vozidla. Je nevyhnutné pravidelne vykonávať údržbu a servis vozidla, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť výskytu takýchto porúch. Dôkladné a pravidelné kontroly, správna údržba a používanie kvalitných náhradných dielov môžu prispieť k dlhodobej spoľahlivosti týchto vozidiel.


VW Crafter a MAN TGE celkovo ponúkajú spoľahlivosť, výkon, prispôsobiteľnosť a pokročilé bezpečnostné prvky, ktoré z nich robia ideálnu voľbu pre rôzne odvetvia a profesionálne aplikácie.