Repasované autodiely priamo od zdroja
search
Chcete poradiť?
basket 0

0 €

V košíku nemáte žiadny tovar

Najobľúbenejšie dodávky značky Opel - Vivaro a Movano

calendar13.02.2023

timer9 min

userTomáš

Opel Vivaro je najpredávanejšou dodávkou značky Opel a model tretej generácie je jednou z najlepších stredne veľkých dodávok, ktoré sú momentálne v predaji. Opel Vivaro sa ľahko riadi, je efektívny a vojdú sa doň tri europalety, takže má čo ponúknuť podnikom, ktoré chcú pohodlnú a pracovitú dodávku. Praktická stredná dodávka Vivaro zdieľa mechanickú platformu s vozidlami Citroen Dispatch, Peugeot Expert a Toyota Proace. Zatiaľ čo sa všetci jeho kolegovia vyrábajú vo Francúzsku, Vivaro je jedným z mála úžitkových vozidiel vyrábaných vo Veľkej Británii. 

Vivaro je praktická dodávka s možnosťou obrovského zaťaženia

Opel Vivaro sa radí medzi najlepšie stredné dodávky, čo sa týka užitočného zaťaženia. Na výber sú dve veľké dodávky (4,9 m a 5,3 m) a ťažké verzie uvezú až 1 450 kg. Všetky dodávky majú dvojité bočné posuvné dvere s priestorom pre nakládku europalety na obidvoch stranách. Verzie v strednej špecifikácii dostanú prepážkový poklop, ktorý umožňuje vozidlu Vivaro prevážať medené trubky a drevené dosky s dĺžkou až 4 metry. 

Vivaro je veľkým ťahúňom v oblasti úžitkového zaťaženia, ale za svojimi konkurentmi zaostáva v oblasti nákladového priestoru. Staré Vivaro ponúkalo 8,6 m3, ale tento objem bol znížený na 6,6 m3 - to znamená, že pre niektorých stavbárov a vodičov dodávok (ktorí uprednostňujú úžitkový priestor pred zaťažením) môže byť Vivaro tesné pre materiál, balíky a vybavenie. V ponuke nie je ani možnosť vysokej strechy.

Všetky verzie sú ľahko ovládateľné v meste aj na diaľnici. Jazda na nerovných cestách s prázdnou dodávkou môže byť pomerne tvrdá, ale s nákladom sa ustáli v príjemnom mäkkom rytme. Všetky dodávky sú štandardne vybavené tempomatom a asistentom pre rozjazd do kopca, zatiaľ čo modely v strednej výbave majú zadné parkovacie senzory, automatické stierače a automatické svetlomety. Modely vyššej špecifikácie majú množstvo technológií podobných osobným automobilom, vrátane head-up displeja, ktorý zobrazuje rýchlosť vozidla na spodnej časti čelného skla. K dispozícii je aj automatické núdzové brzdenie, ktoré dokáže zabrániť nehode alebo zmierniť jej následky automatickým brzdením.



Výkon a spotreba vozidla Opel Vivaro

Opel Vivaro sa začal vyrábať v roku 2001. Ponúka 9 sedadiel. Jeho maximálna rýchlosť je 155 km/h. Výkon môže dosahovať 60 kW pri 4 000 otáčkach za minútu alebo 74 kW pri 3 500 otáčkach za minútu. Z 0 na 100 zrýchli za 16,5 sekundy.



Hľadáte repasované turbodúchadlo do vášho Vivara?

A ako je na tom spotreba? Kombinovaná spotreba činí 7,7 litrov na 100 kilometrov, mimo mesto 6,8 litrov na 100 kilometrov a v meste 9,3 litrov na 100 kilometrov. Tento nafťák má pohon predných kolies a usporiadanie 4 valcov v rade. Príprava zmesi je pomocou vstrekovania do predkomôrky.

Na čom závisí chod celého automobilu? Na palivovom čerpadle.

Vodíkové Vivaro


Vodíková infraštruktúra nie je príliš rozsiahla. Opel Vivaro-e Hydrogen bol prvou vodíkovou dodávkou od mainstreamového výrobcu, ktorá bola uvedená na európsky trh koncom roka 2021. Táto stredne veľká dodávka je súčasťou plánov spoločnosti Stellantis, ktorá chce do roku 2028 disponovať 100% bezemisným modelovým radom.

Z akej dodávky Vauxhall Vivaro-e Hydrogen vychádza a kde sa vyrába? 

Model začína svoj život ako batériový elektrický model (BEV), v tomto prípade Opel/Vauxhall Vivaro-e Hydrogen (ale je k dispozícii aj ako Peugeot e-Expert Hydrogen alebo Citroen e-Dispatch Hydrogen). Motor s výkonom 100 kW (136 k) zostáva, ale je doplnený o vodíkový systém s tromi nádržami s tlakom 700 barov, ktoré dodávajú vodík do palivového článku (vyrobeného francúzskou spoločnosťou Symbio), ktorý je inštalovaný pod vozidlom v mieste, kde bola predtým umiestnená trakčná batéria modelu Vivaro-e BEV. 

Budú vodíkové dodávky úspešné?

Podľa predpovedí priemyslu budú elektromobily do roku 2025 tvoriť viac ako 30 % predajov ľahkých úžitkových vozidiel a do roku 2030 sa tento podiel zvýši na 70 %. Stellantis však očakáva, že ich vlastný produktový mix bude ešte viac v prospech batériových elektromobilov. To chce dosiahnuť vďaka rozmanitému portfóliu produktov, ktoré bude zahŕňať modely so spaľovacím motorom (ICE), batériové elektromobily (BEV) a vodíkové palivové články. 

Hoci veľký podiel na týchto predajoch budú mať vozidlá BEV, práve modely s palivovými článkami sú najnovším vývojom v ich ponuke. Potom, čo sa zaviazali k elektrifikácii celého svojho radu ľahkých úžitkových vozidiel do konca roku 2021, čo sa im aj podarilo, sa teraz zameriava na poskytovanie alternatívnych riešení s nulovými emisiami, počnúc stredne veľkou dodávkou na vodík.

Vodíková dodávka postavená na platforme, ktorú Stellantis označuje ako eko, bude k dispozícii s označením Citroen e-Dispatch, Peugeot e-Expert a Vauxhall Vivaro-e vo Francúzsku a Nemecku, čo sú prvé dve krajiny, ktoré nový model dostanú. Po nich budú nasledovať ďalšie severoeurópske krajiny, podľa toho ako sa bude rozvíjať ich infraštruktúra na dopĺňanie paliva, a Stellantis tiež plánuje uviesť na trh model s pravostranným riadením pre Veľkú Britániu. Celý tento rast je súčasťou plánov na viac ako 75 modelov BEV v portfóliu osobných a úžitkových vozidiel a bude zahŕňať nové elektrické verzie veľkej dodávky v roku 2024, veľkú dodávku s vodíkovými palivovými článkami a pick-up s palivovými článkami pre Spojené štáty pod značkou RAM v roku 2025.

Opel Movano 

Opel múdro vychádza v ústrety potrebám užívateľov dodávok a ponúka Movano v obrovskom množstve konfigurácií. Užívatelia si tak môžu vybrať z rôznych rázvorov, dĺžok karosérie a troch rôznych výšok strechy. S maximálnou kapacitou nákladového priestoru od 8,0 m3 do 17,0 m3 v závislosti od zvoleného modelu ponúka Movano pri porovnaní podobných modelov viac priestoru ako Ford Transit.



Movano je tiež vybavené slušnou bezpečnostnou výbavou, ktorá vo všetkých modeloch zahŕňa protiblokovací systém ABS a elektronický rozdeľovač brzdnej sily. Modely Movano s pohonom zadných kolies majú v štandardnej výbave aj trakčnú kontrolu ESP, hoci je škoda, že modely s pohonom predných kolies ju do roku 2014 nemali v základnej výbave. Dodávka to však do istej miery kompenzuje veľkorysým intervalom 25 000 km medzi výmenami oleja, čo pre prevádzkovateľov znamená menej prestojov. Trojročná záruka na 160 000 km je na úrovni väčšiny konkurencie.

Hľadáte repasované turbodúchadlo do vášho Movana?

Výkon a spotreba Opelu Movano

Tento minivan sa začal vyrábať v roku 2003. Má k dispozícii 9 sedadiel a jeho najväčšia rýchlosť je 131 km/h. Výkon môže dosahovať 60 kW. Akcelerácia z nuly na sto je dosiahnutá za 16,5 sekúnd. A ako je na tom spotreba? Kombinovaná spotreba činí 8 litrov na 100 kilometrov, mimo mesto 6,9 litrov na 100 kilometrov a v meste 9,9 litrov na 100 kilometrov. Tento nafťák má pohon predných kolies a usporiadanie 4 valcov v rade. Príprava zmesi je pomocou vstrekovania do predkomôrky. Na čom závisí chod celého automobilu? Na palivovom čerpadle. Takmer všetky komponenty zdieľa s Renaultom Master, čo zahŕňa rad turbodieselových motorov s objemom 2,3 litra a možnosť voľby pohonu predných alebo zadných kolies.  


Movano ako priama konkurencia dodávok Ford Transit a Fiat Ducato

Opel Movano zvládne väčšinu jazdných situácií, aj keď je maximálne naložený. Pri vyšších rýchlostiach sú motory tiché, k čomu prispieva aj fakt, že aj pri rýchlosti 130 km/h pracujú len pri 2 000 otáčkach za minútu. Do kabíny tak preniká len málo hluku vetra alebo hluku z vozovky. Vďaka tomu má Movano silnú pozíciu ako dodávka pre tých, ktorí cestujú na dlhé vzdialenosti, pretože jeho vynikajúca kultivovanosť znamená menej únavy na konci náročného dňa.


Na úzkych mestských alebo vidieckych cestách je malý polomer otáčania a dobre vyvážené, pozitívne riadenie ďalším prínosom pre potešenie z jazdy a použiteľnosť vozidla Movano. Zdá sa tiež, že medzi verziami Movano s pohonom predných a zadných kolies nie je žiadny znateľný rozdiel v pocite riadenia alebo polomere otáčania. Jediným rozlišovacím znakom, ktorý je zreteľný pri manévrovaní, je väčšia dĺžka niektorých modelov, čo znamená, že na kompaktnejších parkovacích plochách je potreba väčšiu opatrnosť. V tomto prípade pomáhajú veľké spätné zrkadlá, rovnako ako vynikajúci výhľad dopredu a do strán zo sedadla vodiča vďaka vyvýšenej pozícii vodiča v modeli Movano. 

Nech si kúpite akýkoľvek Opel Movano, každý z nich sa môže pochváliť odpružením, ktoré zvládne náročné cesty. Tlmí nerovnosti s pružnou ľahkosťou, či už je dodávka plne naložená, alebo jazdí naľahko, čím sa repertoár modelu Movano rozšíril z pôvodnej pozície voľby tých, ktorí potrebovali ťažkú dodávku.

Praktickí a spoľahliví pomocníci Opel Movano a Vivaro

Samotný motor obľúbených dodávok nie je po mechanickej stránke až tak problémový. Horšie je to však s komponentami motora: turbo, čerpadlo, vstrekovače, prevodovka, sem tam nejaké čidlo (snímač tlaku turba, snímač tlaku na rail lište ai.) U nás na e-shope všetky tieto repasované komponenty nájdete.