Repasované autodiely priamo od zdroja
search
Chcete poradit?
basket 0

0 €

V košíku nemáte žiadny tovar

Ako repasujeme EGR ventily ve 4 krokoch?

calendar01.05.2022

timer3 min

userTomáš

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) je súčiastka, ktorá slúži na znižovanie emisií NOx a prašných častíc pri nízkom zaťažení motora v nízkom a strednom režime otáčok. Prepúšťa časť výfukových spalín z výfuku späť do sania, kde sa znovu zúčastňuje procesu spaľovania. V opätovne nasávanom vzduchu je menší podiel kyslíka. Vďaka tomu sú teploty počas spaľovania nižšie, čo vedie k zníženiu produkcie oxidov dusíka vznikajúceho pri vysokých teplotách.

Príčiny porúch EGR ventilov

Tento proces má však aj nežiaduce vedľajšie účinky. Dochádza k intenzívnemu zanášaniu sacieho potrubia, ktoré časom vedie k jeho znepriechodneniu. Sadze sa najčastejšie usadzujú v oblasti klapky, pomocou ktorej ventil reguluje množstvo spalín, ktoré vracajú späť do motora. Zanesenie sa prejavuje nepravidelným voľnobehom motora a zášklby pri nízkych otáčkach. Prívod teplého vzduchu do sania navyše spôsobuje zníženie výkonu motora a zvýšenie spotreby paliva.

Správna funkcia EGR ventilu je pre prevádzku automobilu veľmi dôležitá. V prípade poruchy máte dve možnosti. Zakúpiť nový ventil, ktorý vás môže prísť aj na 30 tisíc korún, alebo staviť na repasovaný v rovnakej kvalite, avšak za zlomok ceny.




Ako prebieha repasovanie EGR ventilov

Krok 1:

Najskôr demontujeme a odstránime všetky opotrebované komponenty.


Krok 2:

Špeciálnym čistiacim prostriedkom odstránime nečistoty a zvyšky oleja a opieskujeme EGR ventil, aby sme mohli lepšie identifikovať typ a mieru poškodenia.

Krok 3:

Starostlivo skontrolujeme poškodenie a odstránime nerepasovateľné komponenty.

Opotrebované komponenty opravíme alebo nahradíme novými.

Krok 4:

Inštalujeme nové špeciálne chladiace tyče, ktoré vďaka svojej špirálovej konštrukcii zaisťujú zvýšený odber tepla, čím vylepšíme pôvodný diel. Ďalej tiež tesnenie, repasované ventily a škrtiace klapky.

EGR ventil zpět zkompletujeme pomocí nových šroubů.

Kompletný EGR ventil prejde testom tesnosti na priesak chladiacej kvapaliny.

Pre lepšiu ochranu hliníka voči korózii hotový a otestovaný výrobok nalakujeme.


Posledným krokom je balenie repasovaného EGR ventilu do krabice a zabezpečenie pre poškodenie počas prepravy.

Kde všade sme už repasovaný diel dodali