Repasované autodiely priamo od zdroja
search
Chcete poradiť?
basket 0

0 €

V košíku nemáte žiadny tovar

Ako repasujeme alternátory?

calendar20.04.2022

timer5 min

userTomáš

Alternátor premieňa prácu motora (mechanickú energiu) na elektrinu (elektrickú energiu). Pokiaľ je pre naše auto motor srdcom, riadiaca jednotka mozgom, tak alternátor bude snáď ekvivalent kardiostimulátora. Toto zariadenie totiž napája v našom vozidle doslova všetko: riadiacu jednotku, osvetlenie, autorádio, všetkých elektronických asistentov, klimatizáciu, vyhrievanie skiel a sedačiek a mnoho ďalších komponentov. V neposlednom rade generované prebytky elektriny dobíja autobatériu. Bez plne funkčného alternátora naše vozidlo, krátko povedané, bude k ničomu.

Profesionalná oprava alternátorov je u Autonormy bežnou vecou, čo viac, namiesto vášho alternátora, sme schopní ihneď poskytnúť nový, repasovaný. Značkový, originálny repasovaný alternátor je bezpochyby najlepšia voľba.

Poskytujeme alternátory pre prakticky všetky značky áut. Alternátor podrobený procesu repasie sa nelíši kvalitou a životnosťou od nových alternátorov. Cena repasovaného produktu väčšinou nepresahuje 50% hodnoty nového originálneho alternátora.

Z čoho sa skladá alternátor?

Čím môže trpieť váš alternátor a kedy treba alternátor vymeniť?

Počiatočným signálom poškodeného alternátoru je na červeno svietiaca kontrolka dobíjania na palubnej doske alebo slabnúca svietivosť svetlometov. Poškodený alternátor totiž nedobíja autobatériu, ktorá v tomto režime napája elektronické súčasti vozidla a postupne sa vybíja. 

Najčastejšími poruchami alternátorov sú:

  1. Opotrebovaný alebo prasknutý klinový remeň, vďaka ktorému alternátor vytvára elektrinu. V tom prípade je nutné kontaktovať profesionálny servis, či bude samotná výmena remeňa postačujúca a či nedošlo k zaseknutiu jednej zo súčastí systému
  2. Opotrebené alebo chybné ložiská, ktoré na seba upozorňujú najmä pískaním a hučaním. V prípade chybných ložísk je výmena zložitá. Preto je vhodné kúpiť nový repasovaný alternátor.
  3. Chybný alebo spálený regulátor napätia, ktorý si väčšinou povie o sebe pomocou svietiacej kontrolky dobíjania. Chyby tohto prvku sú najčastejšie spôsobené chybami montáže (tiež priamo v továrni. Jedná sa o nesprávne pripojenie káblov batérie. Náhly skrat môže viesť k zničeniu regulátora a spáleniu usmerňovacej diódy, ktorá je zodpovedná za nabíjanie batérie. V tomto prípade je nevyhnutná výmena alebo oprava alternátora .
  4. Nadmerné zahrievanie alternátora a spálený stator v dôsledku jeho prehriatia. Stáva sa to z mnohých obyčajných dôvodov intenzívneho používania príslušenstva vozidla (np. kúrenie), zlého stavu batérie. Dôsledkom prehriatia statora je zničenie izolácie a skrat. Rovnako táto porucha si vyžaduje repasovanie alternátora.
  5. Opotrebenie rotora, ktorý je pohanený mechanickou energiou z kľukového hriadeľa. Aj tu dôvodom poruchy môžu byť chyby pri montáži, alebo jednoducho únava materiálu. Aj tu nezabudnime na potrebnú opravu alternátora.


Ako je vidieť, alternátor má mnoho súčastí, ktoré môžu zlyhať. Tieto prvky sa počas prevádzky rovnomerne opotrebovávajú. Nestojí za to vykonať iba selektívnu opravu, napr. vymeniť len regulátor, pretože po nejakej dobe sa môže ukázať, že ložiská sú tiež opotrebované a po krátkom čase bude musieť byť alternátor znovu demontovaný, čo je v mnohých autách stále a stále zložitejšia činnosť. V prípade zlyhania alternátora je preto rozumným riešením podrobiť ho repasovaniu, ktoré plne obnoví jeho parametre alebo jednoducho zakúpiť nový produkt.

Proces repase alternátora:

  1. demontáž alternátora na jednotlivé komponenty
  2. demontáž ložísk pomocou lisu
  3. pieskovanie a maľovanie obalu alternátora
  4. výmena opotrebovaného spotrebného materiálu: ložiská, diódy, stator, rotor
  5. kontrola spôsobilosti a vhodnosti jednotlivých prvkov
  6. zloženie alternátora
  7. kontroly kvality a správnosti parametrov

Každý kus je rozobraný na základné súčiastky, ktoré sú prekontrolované, vymenené, a následne je diel zložený a otestovaný na profesionálnom testovacom zariadení.

Kde všade sme už repasovaný diel dodali